varm-lufts-ballonger



varmluftsballonger
                                                                                                     marcus och egil



material: två stenar, en påse och en varmlufts-pistol


hypotes: jag tror att  ballongenkommer att sväva men inte så bra eftersom att ballongen behöver vara tät och hålla ballansen. men den kommer nog att sväva bra!


genomförande: jag tog en påse och så knöt jag kanterna så att inte luften skulle åka ut. sen så satte jag stenar på åsen för att få stadga på påsen, sen så fyllde jag påsen med varmlufts-pistolen.


resultat: dom tre första gånerna så gick påsen sönder med på fjärde så sväva den ganska bra.


slutsats: värme stiger eftersom att den har lägre densitet än va kall luft har, påsen smälte av värmen.

4.6

1. svar: hela 93% av ytan är väteatomer.

2. svar: för att vätegasen  är tändlig det är inte helium som man använder nu förtiden.

3. svar: det finns io ballonger och i luftskepp.

4. svar: båda är tändliga/ dom skilljer med att ena kväver och den andra tänder.

4.5

1. svar: det har funnits sän vi  lärde oss med eld och med olja, med det har stigit oavbrutet dom senaste 200 åren.

2. svar: svaveloxider och kväveoxider bildas ibland  när man eldar. det kan reagera med vattnet i luften och så bildas surt regn.

3. svar: smog är en giftig dimma som är rigktigt farlig, den bildas när det är dimma och olicka sotparticklar.

4. svar: smog är ett stort problem för städer när lufen står still då bildas det smog eftersom att sotparticklarna inte försviner utan bildar smog med dimman.

5. svar: när kolatomer brinner när det är ont om syre så bildas komonoxider, den är giftig eftersom att den gör att kroppen inte kan transportera syre.

6. svar: det kan skada naturen genom att förstöra sjöar träd och annat.

4.4

1. svar: oxider är en är kemiska föreningar där syreatomer sitter ihop med något annat atomslag. ordet oxid kommer från det latinska namnet för syre (oxygenium).

2. svar: i de oxider som finns i luften sitter syreatomer ihop med kolatomer, kväveatomer eller svavelatomer. de kallas därför kolioxider, kväveoxider och svaveloxider.

3. svar: när ett ämne brinner sätts ämnets atomer alltid ihop med syreatomer. den typen av kemisk reaktion kallas förbränning.

4. svar:  det bildas när det finns för mycket syre. och när vi andas ut.

5. svar: fotosyntes finns nästan överallt men det finns i blad och vattnet och i träd.

6. svar: för att syre nivåerna ökar.

7. svar: för att det är bättre flr miljön.

4.3

1. svar: de heter (helium,argon,krypton och neon)

2. svar: ädelgaserna är alltid ett grundämne. de deltar aldrig i kemiska reaktioner och bildar inte kemiska föreningar med andra ämnen. det är därför de kallas "ädla" ädelgaser

3. svar: som helium använder man till ballonger och luftballonger och om man andas in helium så blir din röst len och mjuk så den låter roligt, när man till värkar medecin eller svetsning av tunn metal så använder man argonneon, argon och krypton används för många olika belysningar. om man skulle skicka elektrisitet genom dem så får man ljus av vacker färg.

4. svar: ädelgaser reagerar inte med andra ämnen. därför kan de också användas som skyddsgaser. säger om man skulle svätsa något, och eld skulle komma in i tanken så kan väl det vara bra eftersom att det inte reagerar med dom andra ämnena.

RSS 2.0