no-frågor 3

1. det gör så att vi får stadga i kroppen, alltsån att vi kan stå upp, men man behöver muskler för att kunna hålla sig uppe.

2. det finnsmånga leder i kroppen. ledvätska,kulleder,gångjärnsleder och vridleder.

3.i benets inre del finns det röd och gul benmärg, i den röda benmärgen bildas röda och vita blodkroppar. medan den gula benmärgen mest består av fett.

4. i förstoring ser vi hur benets inre porösa del byggs upp av benbalkar. det gör benet både starkt och lätt.

5. benhinnan har i uppgift att ge cellerna näring och syre.

6.mellan ryggkotorna finns det diskar. som jämnar ut trycket och att göra det möjligt att böja oss. men diskarna kan skadas om vi lyfter något som är för tungt, då kan delar av disken trängas ut mellan kotorna. det kallas diskbråck.

7. när celler i benet dör ersäts dom av nya celler. det finns celler som brytter ner och bygger upp benet. tack vare det kan benet ständigt byggas om, och hela skelletetkan undan för undan förnyas.

8.ledbrosk: mellan många ben i kroppen finns det leder somgör att vi kan röra oss,benets ändar i en led är täckta av skyddande hinna av brosk.
ledvätska: i leden finns det ledvätska som smörjer in ledytorna så att det lätt kan glida mot varandra.                 ledband: runt lederna finns det starka band som håller ihop lederna. det är ledbandet.



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0